Attól még, hogy kempingezel, nem tűnsz el a világból

Sokan úgy gondolják, hogy ha kempingezni mennek, teljesen eltűnnek a civilizációból, kilépnek a világból. Attól függ, mennyire vadregényes tájra utazik az ember, ez részben lehet igaz, de én sosem szeretem elszigetelni magam az eseményektől és a modern technikától. Mivel feltalálták a mobilinternetet és a mobiltelefont, bárhol megoldható a kapcsolattartás a család többi tagjával vagy éppen a munkatársakkal. Ezért a nyaralás és pihenés alatt nyilván nem bújom a telefonomat egész nap, de esténként rászánok egy órát, hogy megnézzem az üzeneteimet, a sürgőseket megválaszoljam és felhívjam azokat, akikkel muszáj konzultálnom. Nagyon hangulatos a sátor előtt üldögélni és a csillagokat nézni, de ezt az után is tudom csinálni, hogy megnéztem az értesítéseimet. A mai világban már nem nagyon teheti meg az ember, hogy egy hétig vagy még tovább ne legyen elérhető, pláne, ha saját vállalkozást vezet.

Amikor saját céget alapítottam, sejtettem, hogy több munka lesz vele, mintha csak bejárnék valahova nyolctól négyig dolgozni, de azt azért nem gondoltam, hogy ennyire ki fogja tölteni a mindennapjaimat és konkrétan még hétvégéim sem lesznek, nemhogy ünnepnapok. Ha egy saját vállalkozást sikerre akarsz vinni, akkor minden idődet és energiádat bele kell tenned, mert félgőzzel nem fog menni a dolog. Én ezt vallom, de néha nehéz a családdal összeegyeztetni a céggel kapcsolatos teendőket. Az elején még nem volt ilyen, szerencsére a cégalapítás nagyon simán ment.

Elkezdtem nézegetni a témában, konkrétan a cégalapítás bt alapítása érdekelt, mert tudtam, hogy nekem ez a cégforma lesz megfelelő a vállalkozásomhoz. Ha valaki még nem tudja pontosan, vagy csak nem biztos benne, hogy milyen céget alapítson, az meg tudja beszélni a kérdést a könyvelővel, úgyis őt kell elsőnek felkeresni, még a cégalapítás előtt. A könyvelőél kell eldönteni a cégformát, a törzstőke összegét és az ügyvezető személyét is, valamint befizetni a szükséges járulékokat. Ki kell még találni, hogy mi legyen a cég neve, érdemes a cég tevékenységi köréhez passzoló nevet választani. A cég székhelyéről is dönteni kell, de nem probléma, ha az alapító nem tud megfelelő székhelyet, az alapítást végző cég székhelyszolgáltatását igénybe lehet venni és így székhelyet is igényelni. A cég tevékenységi körét kell még tisztázni, valamint a törzstőke befizetés részleteit. Ez elsőre sok kérdésnek tűnhet, de nem kell aggódni, végig ad segítséget a cég, akik az alapítást is elvégzik, úgyhogy nem egyedül kell minden választ kigondolni.

Ha mindezekkel már megvagyunk, akkor jöhet a papírmunka, ki kell tölteni minden nyomtatványt és űrlapot, amit a cégalapítást bonyolító cégtől kapunk. Egyszer kell személyesen megjelennünk egy személyes konzultáción, amikor az esetleges kérdéseket megbeszéljük és aláírunk minden addig kitöltött papírt. Utána igazából hátra is dőlhetünk és várhatjuk a munka eredményét, mert az ügyvédnek kell intézkednie helyettünk. Ha a cégbíróság bejegyezte a céget, értesítenek minket és jöhetnek a záró lépések.

Miután bejegyzésre került a cégünk, már nincs olyan sok dolgunk. Bankszámlát kell nyitnunk a cégünk nevére és befizetni rá a törzstőke összegét, erre nyolc nap áll a rendelkezésünkre. A NAV és az iparkamara felé is be kell jelentenünk a frissen alapított céget, de más teendőnk már nincs vele. Ha ezekkel megvagyunk, akkor kezdődhet az igazán nehéz rész, a munka. Innentől nem lesz megállás, éjjel-nappal a cég fejlesztésén és felvirágoztatásán fogunk dolgozni, de meglesz a kemény munka gyümölcse.