Hogyan készül az elektromos padlófűtés?

Szeretnéd tudni, miből áll össze egy elektromos padlófűtés rendszer? Akkor a legjobb helyre jöttél, ugyanis a kemping portájának felújítása kapcsán igazi szakértővé váltam a témában.

Minden azzal kezdődött, hogy az éjszakai portásunk tavaly télen elkezdett arra panaszkodni, hogy iszonyatosan fázik, és hogy az olajradiátor, amit mellé tettünk, közel sem ér annyit, hogy ezt a problémát meg tudja oldani. Mivel elég régóta jelent ez már gondot, és amúgy is nagyobb felújításokat terveztünk a kempingbe, ezért úgy döntöttünk, hogy itt az ideje ezen is változtatni, és egy rendes, elektromos padlófűtés rendszert szereltetni a porta épületébe.

Miért éppen elektromos? Egyrészt, mert hiszünk a környezetbarát megoldásokban. Másrészt pedig, mert energiahatékony, sugárzó hővel működő rendszer akartunk, mert unjuk már a régi, konvekciós megoldásokat.

És miért éppen padlófűtés? Mert a portán így is alig van már hely, úgyhogy mindenképp szerettünk volna egy olyan rendszert, ami gyakorlatilag “láthatatlanul” tudja befűteni az egész teret.

A megfelelő kivitelező felkutatása természetesen az én feladatom volt, de bevallom, nem volt ezzel olyan nehéz dolgom. Egyszerűen fogtam magam, és elkezdtem végigkérdezni az ismerőseimet, hogy ők melyik szakembert ajánlják. Tízből legalább hét az elektromospadlofutes.info oldalra irányított, ami valóban igen meggyőző volt: főleg a padlófűtés szerelés és a szabályozás kapcsán.

padlófűtés szabályozás

Arra voltam ugyanis leginkább kíváncsi, hogy a padlófűtés szabályozás hogyan működik. A radiátornál pontosan tudtam, hogy odamegyek a fűtőtesthez, és tekerek egyet a szabályzón, de mit lehet tenni akkor, amikor a fűtőtest a padló alatt van? A cég weboldala rámutatott a hihetetlenül egyszerű megoldásra: a padlófűtés szabályozás is éppen úgy történik, mint minden modern fűtésrendszernél: termosztáttal.

Gondolom, most sokan vannak, akik mosolyognak rajtam, de én tényleg nem gondoltam, hogy ez ennyire egyszerű. Arról meg aztán álmodni se mertem, hogy az okos termosztátoknak köszönhetően akár telefonról is történhet a padlófűtés szabályozás. Hamar el is döntöttem, hogy nekünk ilyenre van szükségünk, és kértem árajánlatot a weboldalon. Személyes helyszíni felmérésre nincs szükség, de egy alaprajzot azért küldtem a helyiségről, hogy pontosan ki tudják számolni, mekkora rendszert kell hozzánk kiépíteni. A kivitelezés napján korán érkeztek, és gyorsan be is szerelték a rendszert – én nem voltam jelen akkor, mert más dolgom volt, de a többiek elképedve mesélték, hogy milyen gyorsan a munka végére értek.

Valószínűleg, ha eljön az otthonra tervezett, régen várt felújítás, majd ott is elektromos fűtésre fogunk váltani.