Komoly beszélgetés a kempingezés közben

Szeretek a természetben lenni. A barátaimmal rendszeresen szervezünk szabadtéri programokat, mint például a túrázás, a piknikezés, vagy a horgászat. Eddig mindig csak egy naposak voltak ezek a találkák, azonban néhány hete eldöntöttük, hogy a következő hétvégére rendezünk, egy kempingezéssel összekötött túrázást.

A kempinges hétvégén nagyon jól éreztük magunkat. Az esti tábortüzes beszélgetések során nagyon sok minden szóba jött. Sokat viccelődtünk, ironizáltunk, de komoly témákról is beszélgettünk. Többek között a környezetvédelem kérdésével sokat foglalkoztunk. Az érintetlen környezet mindannyiunkat ösztönzött arra, hogy ezt megóvjuk, tegyünk azért, hogy majd az unokáink is ilyen helyeken kirándulhassanak.

Zsolti, a túrás csapat egyik tagja, már korábban is sokat foglalkozott a környezetvédelemmel. Ő mesélt nekünk a http://napelempalyazatok.hu internetes oldalról, amelyen a napelem pályázatokról lehet informálódni. Zsolt bíztatott bennünket arra, hogy adjuk be a napelem pályázatot, hiszen ő is így tett, bár még nem tudja, hogy sikerült-e megnyernie.

A http://napelempalyazatok.hu szerint a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” elnevezésű pályázattal 500 ezer és 10 millió forint közötti hitel kapható. Erre a hitelre 0%-os kamat jön rá, tehát maximum húsz éven belül ugyanazt a 10 millió forintot kell letörleszteni, semmi plusz költség nélkül.

Gondolom, elég nagy esély van arra, hogy ezt a hitelt megkapjuk, hiszen a keretösszeg 105,2 milliárd forint. Ennek a pénznek legtöbb a felét kaphatják meg a társasházak és a lakásszövetkezetek, a maradékból pedig a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásait támogatják. A pályázattal elnyert összeg nem csak napelemekre fordítható, hanem napkollektorokra, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre és nyílászárók cseréjére is. Tehát az elnyerhető összegből nagyjából mindent meg lehet csinálni, ami energiahatékonyabbá teheti a lakásunkat.

A Zsolt által bemutatott weboldalról elérhető információk nagyon vonzónak hangzottak, azonban mindannyian kíváncsiak voltunk arra, hogy mik a pályázat hátulütői, milyen elvárásoknak kell megfelelni. Zsolt felvilágosított bennünket, hogy nincs igazán árnyoldala a pályázatnak, csak annyi az egész, hogy a Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitel elnyeréséhez szükség van 10% saját forrásra, valamint húsz éven belül vissza kell fizetni a pénzt. Ezen kívül még a ház tetőszerkezetének sem kell feltétlenül újnak lennie, hiszen nem csak a tetőre lehet napelemeket elhelyezni, mivel a földre szerelhető állványrendszer is elfogadható alternatíva.

Zsolt ötlete mindannyiunkat meggyőzött. Többek közülünk valóban pályázunk erre a hitelre. Reméljük, hogy nem fölöslegesen.